Σχετικά:

Στο πλαίσιο του έργου Parthenos, η Ακαδημία Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο για τις ψηφιακές επιστήμες Inria διοργανώνει εργαστήριο με θέμα SSK: Ερευνητικές πρακτικές σε ψηφιακό περιβάλλον // SSK: Research practices in a digital environment.

Το SSK (Standardization Survival Kit) είναι ένα ανοιχτό εργαλείο που υποστηρίζει την έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και στις Τέχνες σε ψηφιακό περιβάλλον, παρέχοντας πρόσβαση σε πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές κατά τρόπο ουσιαστικό με τη χρησιμοποίηση ερευνητικών σεναρίων που καλύπτουν όλους τους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών, όπως φιλολογία, ιστορία, κοινωνικές επιστήμες, αρχαιολογία κ.ά.

Ένα ερευνητικό σενάριο είναι μια (ψηφιακή) ροή εργασίας που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές και μπορεί να εφαρμοστεί επανειλημμένα σε ένα έργο για την απόκτηση υλικού ή γνώσης ενόψει μιας ερευνητικής ερώτησης καθώς ενσωματώνουν πόρους με πληροφορίες χρησιμοποιώντας σχετικά παραδείγματα με τυποποιημένες διαδικασίες και μεθόδους. Αυτά τα σενάρια βρίσκονται στο επίκεντρο του SSK. Μπορούν να θεωρηθούν ως μια ζωντανή μνήμη που περιέχει τις βέλτιστες ερευνητικές πρακτικές σε μια δεδομένη θεματική περιοχή και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα με εύκολο τρόπο μέσα από ένα διαδικτυακό περιβάλλον και να μπορούν να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα από άλλους ερευνητές. Οι χρήστες του εργαλείου SSK μπορούν να προσαρμόσουν υπάρχοντα σενάρια ή να δημοσιεύσουν νέα.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να παρουσιαστεί το εργαλείο αυτό και να οδηγηθούν οι ερευνητές, μέσα από υπάρχοντα παραδείγματα, στην υιοθέτηση της πιο ενδεδειγμένης ροής εργασίας και των κατάλληλων εργαλείων, έτσι ώστε το έργο τους να είναι προσβάσιμο και επαναχρησιμοποιήσιμο.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο youtube «… it could be more one step for the researcher, but a giant leap for the Humanities!»

Η γλώσσα που θα διεξαχθεί το εργαστήριο είναι η αγγλική.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πότε:

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019,  9:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.

Πού:

Το εργαστήρι θα λάβει χώρα στην ανατολική αίθουσα του μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα

Η πρόσβαση με χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς γίνεται με :
Λεωφορεία και τρόλεϊ: Όλες οι γραμμές που περνούν από τις οδούς Πανεπιστημίου και Ακαδημίας
Μετρό: Γραμμή 2 (Ανθούπολη – Ελληνικό), σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Για ποιον:

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν έως είκοσι (20) ερευνητές από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών και της τέχνης οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις.

Ομιλητής:

Charles Riondet, Inria (ALMAnaCH)

Εγγραφή:

Συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε εδώ μέχρι την Τρίτη 23/4/2019. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα υπάρξει επιλογή μεταξύ των υποψηφίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν με email.

Πρόγραμμα:

09:00 | Welcome – Roundtable of participants

09:15 | Presentation on documenting best practices, discussion

10:00 | Coffee

10:15 | Presentation of the SSK

11:00 | Discussion

11:30 | A short demo

11:45 | Group work A (workflow) // template

13:00 | Break

13:30 | Group work B

14:45 | Last summary discussion

15:00 | END

Υλικοτεχνική υποδομή:

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον προσωπικό τους υπολογιστή.

Επικοινωνία:

Νίκος Παπαδάκης: nkpapas@gmail.com

Διαβάστε από την βιβλιοθήκη

Riondet C., «Presentation on documenting best practices, discussion»

Riondet C., «Presentation of the SSK»