Σχετικά:
Η Ομάδα DARIAH της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ATTIKH Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ, οργανώνει εργαστήριο εξοικείωσης στις γλώσσες σήμανσης HTML και XML, καθώς και στο πρότυπο TEI (Text Encoding Initiative) για την κωδικοποίηση κειμένων, διάρκειας 17 ½ ωρών. Εισηγητές του εργαστηρίου θα είναι οι κ. Παπαθεοδώρου Χρήστος (TEI, XML), κ. Νομικός Βαγγέλης (HTML), κ. Αγγελής Σταύρος (HTML, XML), κ. Παπαχριστόπουλος Λεωνίδας (TEI), κ. Πάζα Έφη (TEI).
Πότε:
28-29 Μαΐου / 2-4 Ιουνίου 2015
Ώρες: 10:30 – 14:00
Πού:
Το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στον ισόγειο χώρο του Ιστορικού Αρχείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος).
Πρόσβαση: Μετρό, γραμμή 3, Στάση Κεραμεικός και στη συνέχεια από τη στάση Φωταέριο (οδός Πειραιώς) με το λεωφορείο 815 (αποβίβαση στάση Παλαιό Τέρμα επί της Λεωφ. Ειρήνης) ή τα λεωφορεία Β18, Γ18 ή το τρόλεϊ 21 (αποβίβαση στάση ΑΣΤΥ επί της Π. Ράλλη).
Από την πλατεία Ομονοίας, με τα λεωφορεία 815, Β18, Γ18 ή το τρόλεϊ 21
Γραμμή Ηλεκτρικού: Ταύρος-Ελ.Βενιζέλος (1.3 Km)
Για ποιόν:
Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν έως 20 ερευνητές σε επιμέρους πεδία των Ανθρωπιστικών Επιστημών, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας ειδική φόρμα εγγραφής κατόπιν πρόσκλησης.
Εγγραφή:
Συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής.
Ομιλητές:
Χρήστος Παπαθεοδώρου | TEI, XML (κύριος ομιλητής)
Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου είναι μέλος της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας και Καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διαλειτουργικότητα μεταδεδομένων, η αξιολόγηση των ψηφιακών βιβλιοθηκών και των υπηρεσιών τους, και τα ηλεκτρονικά αρχεία (e-records).
Βαγγέλης Νομικός | HTML
Ο Βαγγέλης Νομικός είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟ.Ψ.Ε.) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» από τον Οκτώβριο του 2014. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών στην κατεύθυνση «Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα» από το ίδιο τμήμα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε περιοχές όπως οι δικτυοκεντρικές αρχιτεκτονικές, οι εφαρμογές διάχυτου υπολογισμού, τα κατανεμημένα συστήματα και η διαχείριση δεδομένων. Επιπλέον, διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας και εκπαίδευσης ενηλίκων.
Σταύρος Αγγελής, Έφη Πάζα, Λεωνίδας Παπαχριστόπουλος | HTML, XML, TEI
Ο Σταύρος Αγγελής είναι ερευνητής στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟ.Ψ.Ε.) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά από το 2008. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2000-2004), όπου έχει ολοκληρώσει και τις μεταπτυχιακές σπουδές του με τίτλο «Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» (2004 – 2006). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν μεταξύ άλλων στο χώρο της ψηφιακής διατήρησης, των ψηφιακών αποθετηρίων, των ψηφιακών βιβλιοθηκών, της ψηφιακής επιμέλειας και των προτύπων μεταδεδομένων (Dublin Core, PREMIS, MODS, EDM etc.).
Η Έφη Πάζα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟ.Ψ.Ε.) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» από το Φεβρουάριο του 2015. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ-Αθήνας (2000-2004) καθώς και του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2005-2009), ενώ παράλληλα έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της με τίτλο «Επιστήμη της Πληροφορίας –Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» (2006-2007). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη των ψηφιακών βιβλιοθηκών, του χώρου της ψηφιακής διατήρησης και των μεταδεδομένων.
Ο Λεωνίδας Παπαχριστόπουλος ανήκει στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟ.Ψ.Ε.) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» από τον Φεβρουάριο του 2014. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (1999-2003), όπου έχει ολοκληρώσει και τις μεταπτυχιακές σπουδές του με τίτλο «Επιστήμη της Πληροφορίας – Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν μεταξύ άλλων στο χώρο των ψηφιακών βιβλιοθηκών και ειδικότερα στον τομέα της αξιολόγησης και τη μοντελοποίηση γνώσης.
Πρόγραμμα:
28 Μαΐου 2015: Εξοικείωση με τη γλώσσα HTML
29 Μαΐου 2015: Εισαγωγή στη μετα-γλώσσα σημειοθέτησης XML
2 Ιουνίου 2015: Εισαγωγή στο TEI, η βασική δομή ενός ΤΕΙ τεκμηρίου
3 Ιουνίου 2015: Βασικά χαρακτηριστικά κωδικοποίησης κειμένων (TEI – Prose, Poetry, Drama)
4 Ιουνίου 2015: Διαχείριση και δημοσίευση TEI τεκμηρίων
Διαβάστε από την βιβλιοθήκη:
Νομικός Β., «Εξοικείωση με τη γλώσσα HTML»
Παπαθεοδώρου Χ., «Εισαγωγή στη μετα-γλώσσα σημειοθέτησης XML»
Αγγελής Σ., Πάζα Ε., Παπαχριστόπουλος Λ., Παπαθεοδώρου Χ., «Εισαγωγή στο TEI, η βασική δομή ενός ΤΕΙ τεκμηρίου»
Αγγελής Σ., Πάζα Ε., Παπαχριστόπουλος Λ., Παπαθεοδώρου Χ., «Βασικά χαρακτηριστικά κωδικοποίησης κειμένων (TEI – Prose, Poetry, Drama)»
Αγγελής Σ., «Διαχείριση και δημοσίευση TEI τεκμηρίων»