Την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) στο Βερολίνο συνάντηση εργασίας του Working Group με τίτλο «Developing a model for sustainable interoperable thesauri maintenance» , που προτάθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, στο πλαίσιο του VCC3 τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ρώμη.
H συνάντηση είχε ως κεντρικό θέμα τη συμφωνία μεταξύ των μελών του Working Group σχετικά με το πλαίσιο αρχών που θα διέπουν το μεθοδολογικό μοντέλο της ανάπτυξης νέων θησαυρών αλλά και της διαχείρισης των ήδη διαθέσιμων σε επιμέρους πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών.
Το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Working Group, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του General VCC meeting στη Ρώμη, έθεσε η Ελένη Κατσιαδάκη (Ακαδημία Αθηνών). Κατόπιν, ο κεντρικός ομιλητής της συνάντησης Martin Doerr (ITE, Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής) παρουσίασε τη μεθοδολογία εργασίας στην ανάπτυξη και διαχείριση θησαυρών. Στη συνέχεια, ο Matej Durco (Insitute for Corpus Linguistics and Text Technology της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών) αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σχεδιασμού εφαρμογών που θα υποστηρίζουν το προτεινόμενο σύστημα διαχείρισης θησαυρών και συσχετισμού των δράσεων του Working Group με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τα ελεγχόμενα λεξιλόγια στη Γ΄ Γενική Συνάντηση των VCCs στην Κοπεγχάγη. Τις εργασίες της συνάντησης συντόνισε η Wibke Kolbmann (DAI). Συμμετείχαν επίσης οι Michael Piotrowski (Leibniz Institute of European History), Franziska Diehr, Stefan Schmunk και Ubbo Veentjer από το SUB Göttingen, ενώ από το DARIAH-GR συμμετείχαν οι Χρήστος Τερζής και Ελένη Γουλή (Ακαδημία Αθηνών), Χρυσούλα Μπεκιάρη και Μαρία Δασκαλάκη (ΙΤΕ) και ο Σταύρος Αγγελής (ΜΟ.Ψ.Ε. Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»).
- Διατύπωση των αρχών που διέπουν τη μεθοδολογία ανάπτυξης, διαχείρισης και διασύνδεσης θησαυρών.
- Προώθηση ανοιχτών συνεργασιών που θα προσδιορίζουν τη διευθέτηση των επιμέρους εργασιών, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αλλά και θα συντονίζουν εθελοντικές ομάδες που θα «τρέχουν» ενδεικτικά case studies.
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογής που θα υποστηρίζει τη δημιουργία και διαχείριση των θησαυρών.
- Παροχή υλικού για την επαλήθευση της μεθοδολογίας και δοκιμαστική εφαρμογή των υπό ανάπτυξη εργαλείων.
Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν δύο δια ζώσης συναντήσεις της ομάδας, μία στην Κρήτη τον Μάιο του 2015 και μια ακόμη στο επόμενο General VCC meeting τον Σεπτέμβριο του 2015, και, μία τουλάχιστον τηλεδιάσκεψη στην οποία θα διατυπωθούν προτάσεις για την ανάπτυξη της εφαρμογής που θα υποστηρίζει τους θησαυρούς.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δράσης, ένα πρώτο σχέδιο θα έχει καταρτιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015, η εφαρμογή διαχείρισης θα έχει παραδοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 μαζί με την ενδιάμεση έκθεση του Working Group, ενώ η τελική αναφορά έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί τον Μάιο του 2016.