Στόχοι της ετήσιας συνάντησης ήσαν:

  • η συνεύρεση σε ένα φυσικό χώρο των συνεργατών όλων των εθνικών υποδομών, οι οποίοι υλοποιούν δράσεις του DARIAH EU,
  • η προβολή και αλληλοενημέρωση για την πορεία των δράσεων αυτών,
  • η ενημέρωση για πρωτοβουλίες εκτός DARIAH που αφορούν τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές (digital humanities).

Από τους έξι φορείς του ελληνικού δικτύου ΔΥΑΣ, παρέστησαν η Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Την Ακαδημία Αθηνών εκπροσώπησαν η Ελένη Κατσιαδάκη, η Ελένη Γουλή και ο Χρήστος Χατζημιχαήλ.

Οι συμμετέχοντες ενημέρωσαν την κοινότητα του DARIAH για τη συμμετοχή της Ακαδημίας Αθηνών στις τρέχουσες ευρωπαϊκές δράσεις (working groups) και ειδικότερα στη δράση της οποίας η Ακαδημία Αθηνών έχει την ευθύνη (Thesaurus Maintenance Working Group). Δεδομένης δε της μεταβατικής περιόδου την οποία διανύει η ελληνική ερευνητική υποδομή καθότι η συνέχισή της με το έργο «Απολλωνίς» βρίσκεται υπό αξιολόγηση, ειδικότερος στόχος ήταν επίσης η ενημέρωση της ομάδας για τις τρέχουσες δράσεις της ευρωπαϊκής υποδομής, προκειμένου να εναρμονισθεί ο προγραμματισμός της «Απολλωνίδας» με τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες.

Ο Χρήστος Χατζημιχαήλ μετείχε στη συνάντηση του Training and Education Working Group, δράσης στην οποία μετέχουν επίσης το ΕΚ Αθηνά, το Maynooth της Ιρλανδίας και άλλοι φορείς. Στο Training and Education υπό τον Walter Scholger έγινε αναλυτική έκθεση δραστηριοτήτων και συζητήθηκαν ζητήματα βιωσιμότητας και καινοτομίας τόσο για το WG όσο και την Υποδομή συνολικά. Ο Χ.Χατζημιχαήλ συμμετείχε επίσης στο DARIAH-EU Communications Workshop υπό τον Jakob Epler, όπου αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν στον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του DARIAH EU, καθώς και στη συνάντηση του Research and Education VCC υπό την Sally Chambers, όπου και κατεγράφησαν κατά προτεραιότητα νέες υπηρεσίες που η Υποδομή θα χρειαστεί να παράσχει στην ερευνητική κοινότητα.

Η Ελένη Γουλή και η Ελένη Κατσιαδάκη επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση των πεπραγμένων, τη συζήτηση και την προβολή των στόχων του έργου του Thesaurus Maintenance Working Group, μιας δράσης που υλοποιείται από κοινού με το ΙΤΕ και την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Η πρώτη ημέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, ήταν αφιερωμένη σε εναρκτήριες εισηγήσεις και σε ζητήματα στρατηγικής και προγραμματισμού. Τα συμπεράσματα των συζητήσεων στρατηγικού σχεδιασμού θα ενσωματωθούν σε ένα κείμενο, το οποίο θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει στη Βιέννη στις 4 Νοεμβρίου.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, σε σύντομη παρουσίαση (lightning talk) η Ελένη Κατσιαδάκη παρουσίασε τους στόχους και τα πεπραγμένα της ομάδας εργασίας Thesaurus Maintenance. Στη συνέχεια, σε ένα άτυπο περιβάλλον (WG Marketplace), τα μέλη όλων των ομάδων εργασίας δέχθηκαν ερωτήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις δικτύωσης από ενδιαφερόμενα ινστιτούτα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η ειδική συνάντηση της ομάδας εργασίας Thesaurus Maintenance, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι έχουν κατασκευαστεί τα εργαλεία της λειτουργίας του μετα- θησαυρού και ζητήθηκε από τα μέλη της ομάδας εργασίας να δώσουν υλικό από τοπικούς θησαυρούς για τον έλεγχο του εργαλείου. Παράλληλα, οι συνεργάτες Ελένη Γουλή και Χρήστος Χατζημιχαήλ, αλλά και οι παριστάμενοι συνεργάτες του Humanities at Scale Κλεοπάτρα Καλαφατά και Γεράσιμος Χρυσοβιτσάνος διερεύνησαν, τόσο στις ειδικές παρουσιάσεις, όσο και στο περιθώριο αυτών, τις δυνατότητες διεύρυνσης των συνεργασιών της ελληνικής υποδομής (όχι μόνο της Ακαδημίας, αλλά του δικτύου ΔΥΑΣ συνολικότερα) στο πλαίσιο της Απολλωνίδας. Για παράδειγμα, εντόπισαν δυνατότητες συνεργασίας ευρωπαϊκών ινστιτούτων με την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ.

Η επόμενη ετήσια συνάντηση του DARIAH-EU θα γίνει στο Βερολίνο στις 26-27 Απριλίου 2017.