Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση της ευρωπαϊκής υποδομής DARIAH-ΕU 2019 στη Βαρσοβία, στο κεντρικό κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου και στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συνάντηση αυτή υπήρξε η μεγαλύτερη από άποψη συμμετοχών στο πλαίσιο των ετήσιων διοργανώσεων του DARIAH. Ερευνητές και φορείς από όλες τις εθνικές υποδομές που υλοποιούν δράσεις του DARIAH-EU είχαν μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον της υποδομής, καθώς και για την ανάπτυξη δράσεων δικτύωσης με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών. Θέμα της φετινής συνάντησης ήταν τα «Humanities Data», το οποίο εγείρει ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με το τι είδους δεδομένα συλλέγουν οι ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών, ποια είναι η φύση τους και τα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα δεδομένα, καθώς και ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις ομάδων εργασίας, εργαστήρια, καθώς και θεματικές συνεδρίες όπου παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις σχετικές με το κεντρικό θέμα της  ετήσιας διοργάνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση: https://dariah-ae-2019.sciencesconf.org/

Ελληνική συμμετοχή στην ετήσια συνάντηση

Από τους φορείς που συμμετέχουν στην ελληνική ερευνητική υποδομή DARIAH-GR/ΔΥΑΣ, παρέστησαν η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας. Την Ακαδημία Αθηνών εκπροσώπησαν οι: Ελένη Γουλή, Αθηνά Ιακωβίδου, Πατρίτσια Καλαφατά, Αθανάσιος Καρασίμος, Ειρήνη Μεργούπη-Σαβαΐδου, Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Γιώργος Τζεδόπουλος, Αναστασία Φαλιέρου, Γεράσιμος Χρυσοβιτσάνος.

Ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ήταν:

  • Ανακοίνωση στο πλαίσιο θεματικής συνεδρίας: Στο πλαίσιο της θεματικής συνεδρίας “Archiving and enriching data” πραγματοποιήθηκε ανακοίνωση της ομάδας της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο “The Battleground of Humanities Data: Handling Multidisciplinarity and Diversity”. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση κυρίαρχοι άξονες συζήτησης ήταν η πολυεπιστημονικότητα και η ποικιλομορφία των δεδομένων από τις ανθρωπιστικές επιστήμες (και Τέχνες) τα οποία συλλέγονται από την ελληνική υποδομή για τις ψηφιακές επιστήμες. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα τρία βασικά εργαλεία/υπηρεσίες που αναπτύσσονται: τα Μητρώα Φορέων και Συλλογών ΔΥΑΣ, ο θησαυρός HUMANITIES Thesaurus και η θεματική ενότητα του ‘40. Εκτενής περίληψη της ανακοίνωσης έχει δημοσιευθεί στο Booklet of Abstarcts του DARIAH-EU Annual Meeting 2019.

  • Συνάντηση της ομάδας εργασίας Thesaurus Maintenance Working Group (διοργάνωση: Ακαδημία Αθηνών,  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) με θέμα A web of thesauri: Aligning specialist thesauri to the Backbone Thesaurus, Thesaurus Maintenance WG meeting.
  • Η ομάδα εργασίας συμμετείχε και στο Marketplace με αφίσα.

  • Συμμετοχή, ύστερα από πρόσκληση, στην ομάδα εργασίας Women Writers in History (WWH), με στόχο την ανίχνευση πιθανής συνεργασίας με την ομάδα εργασίας Thesaurus Maintenance και την ανάπτυξη οντολογίας για τη βάση δεδομένων που συγκροτεί η ομάδα WWH.

  • Συμμετοχή στην ομάδα εργασίας Sustainable publishing of (meta)data, όπου παρουσιάστηκαν δύο μεγάλες βελγικές υποδομές για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, το Bishops Project και το HeSciDA (Heritage Science Data Archive).

  • Συμμετοχή στην ομάδα εργασίας Visual Media and Interactivity, όπου συζητήθηκε η  πιθανότητα διοργάνωσης workshop με την ομάδα εργασίας Digital Numismatics, το οποίο θα αφορά εφαρμογές τρισδιάστατης απεικόνισης νομισμάτων.

  • Έναρξη συνεργασίας με την ομάδα εργασίας Digital Numismatics και διερεύνηση πιθανών τρόπων συμβολής σε υποομάδα της πλατφόρμας Nomisma.org. Επίσης, διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας με την ομάδα εργασίας Thesaurus Maintenance.

  • Συμμετοχή στην ομάδα εργασίας Guidelines and Standards (GiST), όπου κυρίως συζητήθηκε η ενσωμάτωση του εργαλείου Standardization Survival Kit (SSK) του PARTHENOS στις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας GiST.

Η επικεφαλής του Thesaurus Maintenance Working Group από την Ακαδημία Αθηνών συντόνισε μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας Sustainable publishing of (meta)data από τα Κρατικά Αρχεία του Βελγίου, τη σύσκεψη των προϊσταμένων των ομάδων εργασίας (Working Group Chairs Exchange Session).

Τέλος, στο περιθώριο της συνάντησης και στο πλαίσιο των δράσεων δικτύωσης διερευνήθηκε από την ελληνική ομάδα η δυνατότητα συγκρότησης Κόμβου Ανατολικών και Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο του DARIAH, με στόχο να προωθηθεί η επέκταση της ερευνητικής υποδομής και να διευκολυνθεί η καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε γεωγραφική γειτνίαση και μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αναφορές.

Η ετήσια συνάντηση του 2020 θα γίνει στην Κροατία.

Διαβάστε από την βιβλιοθήκη

Chrysovitsanos G., Falierou A., Goulis H., Iakovidou A., Kalafata P., Katsiadakis H., Karasimos A., Mergoupi-Savaidou E., Tzedopoulos Y., The Battleground of Humanities Data: Handling Multidisciplinarity and Diversity (παρουσίαση).

Chrysovitsanos G., Falierou A., Goulis H., Iakovidou A., Kalafata P., Katsiadakis H., Karasimos A., Mergoupi-Savaidou E., Spiliotopoulou M., Tzedopoulos Y., Vernardaki E., The Battleground of Humanities Data: Handling Multidisciplinarity and Diversity.

Goulis H., Tsoulouha E., A web of thesauri: Aligning specialist thesauri to the Backbone Thesaurus.Thesaurus Maintenance WG meeting.

Goulis H., van der Eycken J., Working Groups Exchange Session AE2019.

Hedges M., Stuart D. , Tzedopoulos G., Garnett V., Bassett S., Spiecker C., Sanesi M., Giacomi R., DH Foresight: Informing the Future of Methods and Infrastructures.

Bruseker G., Goulis H., Tsouloucha, E., The BackBone Thesaurus (BBT): Evolving a meta-thesaurus for the humanities through collaborative, distributed thesauri maintenance and development.

Αφίσα: The BackBone Thesaurus (BBT): Evolving a meta-thesaurus for the humanities through collaborative, distributed thesauri maintenance and development.

Booklet of Abstracts: DARIAH Annual Event 2019: Humanities Data.Book of Abstarcts.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση